Allereerst van harte gefeliciteerd met het behalen van je rijbewijs. Wij zijn ontzettend trots op jou!

Maar wat nu?

Het rijbewijs kun je na de dag dat je examen hebt behaald persoonlijk aanvragen bij de gemeente waar je staat ingeschreven.

 

Wat heb je nodig?

 • Pasfoto die voldoet aan de eisen
 • Een geldig identiteitsbewijs
 • Pinpas of contant geld
 • Kun je niet wachten?

  Je kunt je rijbewijs ook met spoed aanvragen. Dan heb je meestal je rijbewijs de volgende dag al in je bezit. Hier staat natuurlijk wel een bedrag tegenover. Voor de exacte tarieven verwijs ik je door naar de gemeente waar je de rijbewijs gaat opvragen.

  Wacht niet te lang…

  Wacht niet te lang met het aanvragen van je rijbewijs. Na het behalen van je rijbewijs, blijft de verklaring van het CBR dat je gezond genoeg bent, maar 1 jaar geldig. De uitslag ‘geslaagd’ blijft 3 jaar geldig.

  Beginnersrijbewijs

  Iedereen begint met een beginnersrijbewijs. Het maakt niet uit hoe oud je bent. Als je je rijbewijs behaald, dan ben je voor de eerste vijf jaar een beginnende bestuurder.

  Heb je vóór je 18e verjaardag je eerste rijbewijs AM of T behaald en op of ná je 18e het rijbewijs B, dan blijf je 7 jaar beginnend bestuurder. De 7 jaren starten vanaf het moment waarop het rijbewijs AM of T is afgegeven. Haal je je rijbewijs voor je 18e jaar dan ben je 5 jaar een beginnende bestuurder.

  De rijbewijs die je ontvangt, is een gewoon rijbewijs. Het enige verschil is dat er een strafpuntensysteem voor zware overtredingen achter zit.).

  Voor alle bestuurders geldt een puntensysteem voor het rijden met teveel alcohol op. Beide maatregelen zijn bedoeld om het aantal ongevallen te verminderen.

  Meer informatie vind je op de website van de Rijksoverheid